De Oogst van 2016

Het was een goed jaar voor de druiven, 2016. Ook een van de warmste zomers van de afgelopen 100 jaar! Binnenkort volgt er meer nieuws van 2016 maar de kelder ligt vol met jonge witte wijn en rosé. Helaas ontwikkelden de druiven voor de rode wijn zich heel erg slecht, dus ik vrees dat er weinig rode wijn op de markt komt van deze jaargang……

De Oogst van 2015

Wat was 2015 een apart en mooi jaar. Niet dat er veel meer zon-uren dan anders waren, het voorjaar was zelfs veel te koud, maar de gemiddelde temperatuur was in de zomer soms behoorlijk wat hoger dan normaal, dus de druiven groeiden uiteindelijk als kool. Maar met de groei en de ontwikkeling van de druif kwamen ook ongenode gasten de wijngaard opnieuw bezoeken. Schreef ik al eerder over die ellendige allesverslindende fruitvlieg, genaamd de Suzuki-vlieg, dit jaar liep ik vaak letterlijk met tranen in de ogen door de wijngaard, omdat ik overal aangetaste druiventrossen zag hangen. Gelukkig maakte de mooie zomer veel goed en bleef er genoeg over om een paar heerlijke wijnen van te maken.

Hieronder de resultaten!

Zilvergloed 2015

Ja ja, dit is de nieuwe naam voor mijn droge witte wijn! Niet langer Charsola genaamd, maar Zilvergloed, simpelweg omdat die naam veel beter past bij de wijn, het etiket en de fles! De wijn zelf is vol appel en tropisch fruit, maar tegelijk ook lekker droog, meer dan in andere jaren. Dat past ook beter bij de smaak van deze tijd. Wat ik altijd weer mooi vind is dat de wijn qua nasmaak lang in de mond blijft hangen. Mensen die het kunnen weten zeggen dat dit een kenmerk van goede wijn is!

De wijn is gemaakt van gelijke delen Johanitter, Solaris en een beetje Cabernet Blanc

Zomergloed 2015

Gelukkig kon ik ook een behoorlijk aantal flessen rosé produceren! De rosé smaakt naar rood fruit en is fris en heerlijk mondvullend ! De wijn doet het goed bij lichte salades en als aperitief! Lekker koud drinken.

De rose is gemaakt van de druivensoorten Pinotin en Cabernet Cortis

Avondrood 2015

Helaas is het aantal flessen rood dit jaar beperkt, maar de kwaliteit is uitstekend! De wijn heeft 12 maanden op deels nieuw eikenhout gelegen en smaakt naar vanille, zwarte bessen en ander bosfruit. Serveren op kamertemperatuur, dat is heel belangrijk bij deze wijn! De wijn kan een aantal jaren worden opgelegd en wil je hem nu al drinken, dan is decanteren aanbevolen.

Gemaakt van 70 % Cabernet Cortis en 30 % Pinotin

Alle wijnen worden geleverd in flessen van 0,5 liter


De Oogst van 2013

Wat was 2013 wat het weer betreft een vreselijk jaar! Eind Maart werd de Achterhoek nog geteisterd door sneeuw en nachtvorst! Als een echte boer maakte ik me zorgen over mijn tere plantjes en lag ik er soms wakker van.
Eind april pas kwamen de knoppen echt een beetje open en pas halverwege de maand Mei zag ik minuscule trosjes tevoorschijn komen. Zoals men zich wellicht herinnert kwam ook de zomer aarzelend op gang maar uiteindelijk werd de zomer toch best mooi en de herfst gaf ook hoge temperaturen, zodat de druifjes behoorlijk konden rijpen en suikers verzamelen.

De oogst was laat in 2013. In sommige wijngaarden duurde die tot midden November, wij hadden de druiven eind Oktober geplukt omdat ze mooi rijp waren.


Solaris druiven van 2013


Herman bij de Johanniter

Dit jaar heb ik de volgende wijnen gemaakt:

Charsola 2013

De Charsola 2013 is een volle witte wijn geworden met veel fruit in de smaak. Je proeft appels, maar ook tropisch fruit, droog, maar toch weer met een mooi zoetje. De wijn is gemaakt van ongeveer 50 % Johanniter, 35 % Solaris en verder nog Cabernet Blanc en Muscat Blanc. Vanaf April 2014 verkrijgbaar in flessen van een halve liter.

Avondrood 2013

Een stoere rode wijn met bosfruit, vanille en een toets van eikenhout. Nu ligt de wijn nog lekker te rijpen in 3 eikenhouten vaatjes en is verkrijgbaar vanaf Juni, ook weer in flessen van een halve liter.

Dit jaar heb ik geen zoete witte wijn gemaakt! Wel Rose, maar die is alweer uitverkocht!

Thuis laten bezorgen?

Dat kan, stuur dan een mail naar: info@puretaste.nl met je bestelling, want Pure Taste verzorgt vanaf heden de distributie van mijn mooie wijntjes!


Aan de boerderij je wijntjes kopen kan natuurlijk ook! Per fles € 9,50
Wees er wel snel bij want ook de Horeca heeft de wijn ontdekt.


De Oogst van 2012

Het was een slechte zomer met gelukkig een goed najaar met redelijk veel zon.
De oogst was tot mijn verbazing groot en de druiven waren goed gerijpt, met voldoende suikers om er een echt mooie wijn van te maken!

 

De Oogst van 2011

Ik had in de maand Juni ruim 100 stokken waaraan mooie trosjes hingen en ik droomde al van een prachtige oogst. Maar toen kwam de regen en de kou, toen kwamen de vogels en toen de wespen……….

Maar September werd een geweldige maand met veel zon, evenals begin oktober en alhoewel ik een betrekkelijk kleine oogst had, ging ik vol vertrouwen het pluk en maakproces in.

 


De Oogst van 2010

Dit was een “ probeer-oogst “ van voornamelijk wat Johanniter en Solaris.
Uiteindelijk kon ik 25 flessen bottelen van de eerste oogst, die tot mijn eigen verbazing best lekker was, ietwat zoet, maar toch lekker fris.

Ik heb veel geleerd in dit seizoen. Want wijn maken begint niet met het plukken van de druiven, maar met het poten van de planten, snoeien, bemesten, de trossen krenten en noem maar op.