De Wijngaard

Begon ik in 2010 met ongeveer 50 stokken, nu staan er, verdeeld over 3 kleine percelen, bijna 500 wijnstokken die hun vrucht afgeven. Naast onze boerderij staan 260 stokken, even verderop bij de familie Wiltink ruim 130 en weer wat verder de Lamstraat in staan de overige stokken op een prachtveld naast de boerderij van de Familie Breimer. Dit perceel bevat ook meer klei dan de andere twee percelen en ik ben benieuwd wat dit voor de smaak betekent!

Alle drie de percelen liggen op het Zuidwesten en worden beschermd door Boerenschuren en aanplant.
Dit is echt noodzakelijk want het wil hier af en toe flink waaien en daar kunnen de druiven niet zo goed tegen!
Alhoewel we het gras tussen de rijen maaien en meestal ook onder de stokken, laat ik af en toe toch wat plantjes staan, zoals het Klaverblad en soms ook wat Paardenbloemen. Deze planten geven van nature stikstof en de wortels van de Paardenbloemen brengen ook lucht in de grond, allemaal noodzakelijk voor een gezond bodemleven.

Ik heb de volgende druivenrassen aangeplant:

Johanniter
Een witte druif, Rieslingachtig, geeft frisse wijnen met veel fruit en aangename zuren. Deze druif vormt de basis van de droge witte " Charsola "

Solaris
Ook een witte druif met een stevige, bijna kruidige smaak. De wijn van de ze druif kan lang mee
Deze druif vormt de basis voor de licht zoete " Helena Goud "

Cabernet Blanc
Wit, ik gebruik de opbrengst als mengwijn. Geeft aan de Charsola net wat meer kruidigheid

Cabernet Cortis
Een rode druif die qua smaak lijkt op de beroemde Cabernet Sauvignon. De wijn die er van gemaakt kan worden is vaak stevig, smaakt naar bessen en kersen en verdient het om te rijpen op Eikenhout.
Onze rode wijn heet Avondrood en rijpt een maand of 8 op deels nieuw Eikenhout.

Regent
Voor het eerst plant ik dit jaar de Regent aan. Deze rode druif is erg populair onder de Nederlandse Wijngaardeniers en ook ik wil ze proberen. Slaan ze goed aan dan plant ik er al met al een stuk of 80.

Biologisch

Ik probeer zo natuurlijk mogelijk te werken en weinig  kunstmest en zoveel mogelijk natuurlijke meststoffen te gebruiken. Ook worden de druiven niet bespoten. Als de trossen bijna rijp zijn doen we om iedere afzonderlijke tros een beschermend, zeer dun zakje, zodat de wespen en bijen ze niet wegkapen.

Vooral de Solaris is helaas zeer populair onder de wespen! Dit is echt veel werk, maar ook wespen en bijen zijn kostbare diertjes en wij voelen ons er beter bij door ze afstand houden middels zo'n zakje dan ze dood te spuiten!

Ooit hoop ik dat de grond, de druiven en de wijn zodanig met elkaar in balans zijn, dat zelfs het gebruik van sulfiet ( een conserveringsmiddel die elke wijnmaker, dus ik ook! , gebruik ) niet meer nodig zal zijn. Nu al gebruik ik minimale hoeveelheden natuurlijke tannine als conserveringsmiddel en dat bevalt me heel goed!