Nieuws uit de wijngaard

2015 / 2016

De laatste twee jaar is de wijngaard hard gegroeid en de verkoop evenredig! Ik had nooit kunnen bedenken dat de paar wijnstokken van 7 jaar geleden de voorboden waren van een nog steeds kleine, maar heel paradijselijke wijngaard met heerlijke wijnen. Er is een nieuw verkoop-adres bij en dat is Wijn en Spijshandel Peter Leon in het Friese Beetsterzwaag. Een prachtige winkel waar naast schitterende wijnen ok heerlijke vers gebrande koffiebonen worden verkocht. Als je daar ooit in de buurt bent……

Terwijl ik dit schrijf zit het jaar 2016 er bijna op en staat de kelder vol vaatjes jonge wijn die langzaam maar zeker rijpen naar volwassenheid. Nog even en het is weer tijd voor de wintersnoei en dan zijn de druivenstokken eigenlijk weer gereed om volop vrucht te dragen in de zomer!

April 2015

Hier is weer een update van wijngaard De Kleine Haan.

Ik liep zojuist nog even buiten en ik zie dat de wijnstokken genieten van deze mooie dag met een temperatuur van momenteel 22 graden. ( 15 April ) Nog even en de eerste blaadjes zullen weer verschijnen, altijd weer een heel bijzonder moment.  Dan duurt het nog ongeveer een maand dat de eerste trosjes verschijnen en ik verheug me nu al op het moment dat de bladeren als biddende handen zich vouwen om de trosjes als het koud is. Als ik al niet een gelovig mens was, zou ik dat door de wijngaard en alles wat daar gebeurt aan mooie dingen, zeker worden! Maar dat terzijde.


In De Kelder
Liggen twee Eikenhouten vaatjes met daarin de rode wijn. In Nederland is het moeilijk om echt lekkere rode wijn te maken, maar wat ik uit het vat proef is best wel lekker. Maar… ik wacht vol geduld tot het juiste moment is aangebroken om de rode wijn op fles te brengen.

De witte Charsola gaat over een paar weken op fles en in de verkoop. Dat wil zeggen, bijna alles is via de voorverkoop alweer verkocht, maar voor de snelle beslisser liggen er nog wel wat flesjes. Onlangs heb ik de wijn laten proeven door een aantal kenners en vooral de volgende kreten kwamen voorbij: Prachtige geur, veel fruit en: Wat een lange nasmaak….. Mijn neusvleugels trilden van trots!

Omdat de oogst door allerlei oorzaken als voorjaarsvorst, tropische buien in Augustus en de Suzukivlieg, veel kleiner is dan vorig jaar, maak ik dit jaar geen Rose. Dat vind ik jammer, maar hopelijk zal er dit jaar weer meer geoogst kunnen worden! En dan komt er natuurlijk weer een heel mooie Rose in de winkel te liggen!

April 2014

Hier is eindelijk weer een bericht van wijngaard " De Kleine Haan "

Het was een zachte winter en het voorjaar is ook al geweldig. Dat is wel een beetje eng, want het is buiten 20 graden terwijl 11 a 12 graden normaal is begin April! Dit mooie weer betekent dat de knoppen aan de ranken op springen staan en dat is eigenlijk een beetje te vroeg. De kans op nachtvorst is namelijk nog erg groot en dat kan nare gevolgen hebben.

Maar wat leert de natuur mij? Dat ik niet anders kan dan rustig afwachten…….. En eerlijk gezegd is dat best moeilijk voor deze soms een beetje ongeduldige man.

Maar er is weer mooi nieuws!

Restaurant DenC uit Amsterdam ( Kerkstraat 377 ) heeft na proeven besloten dat de witte Charsola 2013 bij de Asperges geschonken gaat worden in de maanden April t/m Juni. Ik vind dit een hele eer. Moet je nagaan, mijn wijn tussen allemaal dure Rielslings en Pinot Blancs….

Verder gaat delicatessen en wijnwinkel Pure Taste uit Zutphen de distributie van de online verkoop van de wijn verzorgen. Aan de boerderij kopen kan natuurlijk ook, maar als je wat flesjes wilt bestellen en die thuis laten bezorgen, stuur dan een mail naar: info@puretaste.nl en alles komt goed.

Bekijk ook de andere pagina's van deze site, want veel van de pagina's zijn vernieuwd en de inhoud is hopelijk weer Up to Date!

Wijn is mooi spul! Je kunt er uren over kletsen, maar uiteindelijk gaat het er om of het lekker is of niet. Het mooie aan het maken van wijn is ( en ook het spannende ) dat de natuur ook een hartig woordje mee spreekt! Ik zie daar steeds weer een mooie levensles is. Harder dan hard kan niet en afhankelijk leren zijn van processen waar je toch geen invloed op hebt is ook heel heilzaam. Wijn heeft rust nodig om te groeien naar een mooie wijn. Eigenlijk net als ons hoofd.

Nou, genoeg levenslessen en gepreek! Geniet van het lezen van de site en als je een vraag hebt over wijn of wijn en spijs, stuur maar gewoon een mail naar: info@wijngaarddekleinehaan.nl en wie weet heb ik een wijs antwoord!

 

5 Juni 2013

Eindelijk schijnt de zon uitbundig en maakt Nederland zich op voor een week van mooi weer en redelijk hoge temperaturen! Even een kort overzicht van het voorjaar en de ontwikkelingen in de wijngaard:

Maart:
Brrrrrrrrr! Koud en nog kouder!

April:
Hier en daar een knop en een piepklein blaadje. Maar weer veel te koud.

Mei:
Redelijk mooi weer en ja hoor, op 9 Mei zag ik de eerste piepkleine trosjes. Maar een week later
dikke paniek want er kwam nachtvorst! Arme blaadjes. Je kon gewoon zien dat ze het zwaar hadden.

Rond 15 Mei weer 50 nieuwe stokken aangeplant, waaronder 5 " Probeerplantjes " Chardonnay.

Juni:
Het is nu 5 juni en eindelijk mooi weer en dat zie je meteen. De tros-aanzet is heel mooi en 
het lijkt er op dat er weer een goede oogst aankomt wat volume betreft.

En dan weer goed nieuws!

Vorige week besloot Delicatessen / Wijnwinkel Pure Taste in Zutphen ook mijn rode wijn " Avondrood "
2012 in de verkoop te nemen. Op hun site omschrijven ze de wijn als " Opvallend goed voor Nederlandse wijn "

Vandaag kwam er een mail binnen van Restaurant " Wolversveen " uit Zelhem http://www.restaurantwolfersveen.nl/ en zij vroegen na zowel de witte Charsola 2012 te hebben geproefd als de rode " Avondrood " 2012 of ze beide wijnen in hun assortiment op konden nemen en op hun wijnkaart zouden kunnen zetten.

Het geeft zo'n dankbaar gevoel, dat is gewoon niet te omschrijven!

16 December 2012

Als ik de wijnkelder binnenloop kijk ik altijd even vol trots naar het nieuwe wijnvat van de beste kwaliteit Frans Eikenhout waarin de rode wijn rustig ligt te rijpen.

Ook de beide witte wijnen ontwikkelen zich tot hele mooie wijnen al zeg ik het zelf!

En er is goed nieuws!

Allereerst! Woensdag 19 December komt radio 5 tussen 12 en 2 naar onze wijnboerderij vanwaaruit ze een live-uitzending maken waarbij ik de hoofdgast ben. Ik kook een " low-budget " kerstmenu en ook worden de wijnen van de wijngaard geproefd. Ik hoop dat de presentatoren van wijn houden.

Maar dan! Binnenkort verkoopt specialiteitenwinkel Pure Taste uit Zutphen mijn droge witte wijn,
de Charsola 2012.

Deze winkel verkoopt alleen de beste wijnen en tijdens een proeverij werd mijn wijn een  " Topwijn " genoemd. Alhoewel deze uitspraak geheel voor rekening van eigenaar Erik Willemse komt, sluit ik me natuurlijk graag aan bij deze woorden. Over een week of zo staat de wijn inclusief foto op hun site: www.puretaste.nl en natuurlijk ook in de winkelschappen.

Deze winkel heeft ook een mooie vermelding in het toonaangevende culinaire blad Lekker.

Soms weet een mens gewoon niet wat hem overkomt!

DE OOGST IS BINNEN!

De oogst 2012 is binnen! Het was een hele klus, maar uiteindelijk zijn alle druiven geplukt, door de kneuzer gegaan, geperst en nu staat er meer dan 100 liter Most in de kelder die langzaam maar zeker bezig is wijn te worden!

Even een korte terugblik.

16 Augustus

Tot mijn eigen verbazing zijn de eerste Solaris druiven al helemaal rijp en dus heerlijk zoet. Niet alleen ik heb dat ontdekt, maar ook de wespen en ander vliegend gedierte doen zich tegoed aan deze heerlijke wijndruiven. Plukken dus!

Tussen 16 Augustus en midden September hebben we de Solarisdruiven in 3 verschillende plukken van de struiken gehaald. Waarom in 3 keer? Omdat ik alleen de echt rijpe druiven wil vergisten tot wijn! Het is dus ogenschijnlijk meer werk, maar het resultaat is ook zoveel beter. Al met al leverden de volle struiken bijna 40 liter Most op dit moment van schrijven al is vergist en nu dus staat te rijpen in 2 vaten.

11 September

Dat het leven gewoon doorgaat bewees deze dag ten volle. Twee dagen voor deze datum overleed mijn vader en dat was en is heel verdrietig. Maar toen we even thuis waren om de beesten te voeren en voor het werk van alles te regelen, ontdekte ik dat de Cabernet Cortis meer dan rijp was en voldoende suiker had om geplukt te kunnen worden. Het was heerlijk om even de zinnen te kunnen verzetten en troost te vinden tussen de druiven, die in mijn optiek kleine profeten van het leven en toekomst zijn.

Na de pluk gingen ze door de kneuzer en om daarna met schil en al in een grote plastic bak te gaan waar de massa een dag of 8 ligt te weken en te gisten. Na 3 dagen heb ik er 10 liter uitgehaald om daar een stevige " probeer " rose van te maken.

De overige bijna 30 liter is nu bijna uitgegist en gaat binnenkort in een grote mandfles om daar, vergezeld van heerlijk ruikende Eikenhoutsnippers, een half jaar op smaak te komen!

1 Oktober

Tijd voor de Johanniter! De laatste witte druif die nog geplukt moest worden!
Wederom een halve dag plukken, de druiven tros voor tros controleren en dan door de kneuzer. Wat een werk, maar wat leuk!

De bijna 100 stokken hebben meer dan 40 liter Most opgeleverd en dat staat nu te pruttelen in de kelder. Over ruim een week stopt de gisting dan uit zichzelf en dan gaat ook de Johanniterwijn in diverse vaten.

ONTDEKKING

Ik was er eigenlijk enigzins ongerust over dat mijn druiven al zo vroeg rijp waren, meestal 2 weken eerder dan de druiven van wijngaarden hier uit de omgeving.

Ik houd het er op dat het komt omdat mijn wijngaardje op het zuidwesten ligt, alle zon die er is meekrijgt en dat de warmte die de muren van 2 omliggende schuren geeft, ook gegeven wordt aan de druiven.

De foto's laten de kelder zien vol met vaten en mandflessen waarin de wijn gist en ook rijpt!

Een mandfles vol rode wijn

De wijnpers mag weer een jaartje rusten

De witte wijn gist en rijpt

VERKOOP

Vanaf April 2013 komt de eerste wijn weer in de verkoop! Afgelopen zomer hebben diverse mensen alweer zo'n 60 flessen besteld, dat betekent dat er nog ongeveer 100 flessen in de verkoop gaan. Wees er dus snel bij!

Zomernieuws toegevoegd op 25-7-2012

Eindelijk is het zover, de zon schijnt uitbundig en de ranken genieten van warmte die de zonnestralen geven!
Zoals je aan de foto's kunt zien hangen ze er mooi bij en het belooft een mooie oogst te worden, ongeveer drie keer zo groot als de oogst van vorig jaar!

 

Het veld met de Johanitter druiven:
Zowel de wat oudere planten als de nieuwe staan er mooi bij. Aan verschillende stokken hangen mooie trossen, die van de twee-jarige planten zijn nog wat klein. Vorig jaar had ik veel last van bijvoorbeeld hazen en konijnen die wel van een sappig twijgje houden, maar nadat ik een omheining heb gezet, valt de schade tot nu toe reuze mee. Hopen dat dat zo blijft.

Overbuurman Harald Wiltink heeft ook honderd stokken aangeplant en ook die staan er mooi bij!
Zoals je wellicht weet uit het vorige nieuws wordt zijn opbrengst ook hier op de boerderij tot wijn verwerkt en brengen we die samen op de markt

De Solaris planten
Ik kan niet anders dan met verwondering en zelfs dankbaarheid over de Solarisranken schrijven. Wat een volle trossen en wat veel. Ik heb al heel veel trossen weg moeten snoeien, omdat anders de ranken veel te vol komen te hangen en de opbrengst minder goed zal zijn. Want dat is weer die wijze les die je als wijnboertje in de dop elke dag weer leert. Snoeien is groeien! Maar oh. Wat valt het zwaar om soms tegen je gevoel in zoveel jonge trosjes weg te moeten gooien.

Een deel van de Solaris wordt met de Johanitter versneden om daar een mooie, frisse, maar door de Solaris toch volle witte wijn van te maken.

Het overige deel gebruik ik om daar ( met een klein deel Muscat ) de nu al populaire zoete witte wijn van te maken, De Helena Goud!

Cabernet Cortis
Dit zijn mijn rode wijn planten! Het zijn er nog maar 50, maar volgend jaar zullen daar nog wel een 25 bij komen. Ook dit druivenras geeft een mooie, volle rode wijn die in de verte doet denken aan een wijn uit de Bordeaux. Mijn streven is om er deze wijn op hout te laten rijpen, zodat de smaak van bosfruit en vanille de boventoon zal voeren.

Cabernet Blanc
Eind April heb ik 15 van deze witte wijndruif aangeplant. Als ze goed aanslaan wil ik het uitbreiden tot een stok of 40 om daar in de toekomst een wijn van te maken die het uitstekend bij Asperges zal doen!

Is een wijngaard veel werk?

Deze vraag krijg ik bijna wekelijks! En als ik dan zeg dat het wel meevalt, kijkt men me vaak wat meewarig aan. En natuurlijk, iedere zaterdag werk ik een dagdeel in de wijngaard en soms door de week ook een uurtje. De drukste tijd is de oogsttijd. Het plukken gaat op zich best snel en nu er druivenkneuzer is besteld zal ook dat vrij snel gaan. Ik zal in grote lijnen uitleggen hoe het hele proces gaat:

 • Het plukken van de druiven ( begin oktober )
 • Het ontstelen en kneuzen
 • Het sap, inclusief de schil, laten weken. Dit noemen we de pulp
 • De pulp persen, alleen het sap blijft over
 • Het sap ondergaat zijn gisting in daarvoor geschikte glas of plastic vaten
 • Na een week of twee, na de gisting, oversteken op vat ( hout of glas, soms roestvrij staal )
 • Na een maand oversteken in schone vaten ( vaste deeltjes zijn dan naar de bodem gezakt )
 • Een aantal maanden laten rijpen ( of langer )
 • Op fles brengen en weer een poosje laten rusten
 • Genieten van het resultaat!
 • Het hele proces, van pluk tot eerste verkoop, duurt een maand of 7 a 8 en voor de rode wijn iets langer.

Nu ik geniet van een welverdiende vakantie van mijn prachtige baan bij de EO, slenter ik heel wat uurtjes door mijn wijngaardje en kan niet anders dan dankbaar zijn. Het leven is serieus, maar wel met een grote glimlach!

Toegevoegd op 5 mei 2012

Afgelopen Dinsdag was het 1 Mei en reden voor een klein feestje!
Want al lopend en snoeiend ging ik door de wijngaard en ineens zag ik ze! De eerste minitrosjes van de Solarisdruif. Het blad was er omheen gevouwen als biddende handen die bescherming bieden tegen alle gevaren van buiten. Het was een ontroerend mooi gezicht!

Een kleine week later tel ik tientallen van deze minitrosjes en wie weet beloofd dit een schitterende oogst met als resultaat weer lekkere wijn.

Nieuwe Aanplant

De afgelopen week zijn er uiteindelijk bijna 200 nieuwe planten de grond ingegaan! 85 mini druivenplantjes bij ons in de wijngaard en 100 planten bij boer Harald Wiltink die een paar honderd meter verderop woont.

Dat betekent dat we wijn maken van de volgende druivensoorten:

 • 190 stokken Johanniter die een fruitige droge wijn geeft
 • 50 stokken Solaris die stevige wijn geeft, kan vol en zoet worden
 • 50 stokken Cabernet Cortis, stevige rode wijn van het Bordeaux type

Daarnaast heb ik een veldje Cabernet Blanc aangeplant. Als deze witte druif goed aanslaat dan wil ik ook van deze druif een 50 stokken aanplanten. De wijn is een echte maaltijdbegeleider, smaakt naar vers gras en paprika. Ik heb bij omliggende wijngaarden geproefd van deze wijn en ik ben er erg enthousiast over.

Ook hebben we nog wat stokken met Muscat staan, een druif die het zoet geeft wat de Helena Gold zo lekker maakt. Hoofdbestanddeel van deze wijn is overigens de Solaris.

Ook in het komende seizoen wordt de wijn geleverd in flessen van 0,5 liter.

Toegevoegd op 26 maart 2012

Wijn in de winkel!


Sinds afgelopen zaterdag is de wijn te koop in een tweetal winkels!

Een daarvan is de Landwinkel te Ede, naast kasteel Hoekelum. Deze winkel verkoopt kwalitatief heel mooie streekprodukten en mijn wijn mag ook tussen al die heerlijke produkten als lokale kaas , jammetjes, scharrelroom en ander lekkers staan!

De andere winkel staat in Voorst, aan de rand van de oostelijke Veluwe.
Daar huist de beste slager van Nederland en die heeft ook een wijnhoek met heerlijke wijnen.
Ook daar staan flessen uit mijn wijngaardje tussen!

Een beetje trots ben ik eerlijk gezegd wel! Ook de etiketten, gemaakt door een professionele ontwerper zien er heel aantrekkelijk uit!

Uitbreiding........????

Wijn verbouwen tussen allemaal boerenbedrijven valt natuurlijk wel op en zo geschiedde het dat een van de buren laatst langs kwam en mij van alles over wijnstokken en het maken van wijn vroeg. Om een lang verhaal kort te maken: Hij gaat in Mei 100 stokken aanleggen en levert mij op termijn de druiven! Bevalt het hem goed dan wil hij nog meer stokken aanplanten.

De aanplant is Johanniter, een witte druif die heerlijk frisse Rieslingwijnen geeft.

Zelf heb ik ook  ruim 100 stokken Johanniter staan, dat gaat dus een mooie hoeveelheid flessen worden!

Bijna uitverkocht!

De afgelopen 2 weken heb ik nagenoeg alle wijn verkocht! Dat is natuurlijk geweldig, maar ook wel jammer want ik moet nu steeds " Nee " zeggen. Ik heb alleen nog wat flessen rode wijn om te verkopen. ( per 6 voor Euro 34,95 )

Nu al last van de droge grond

Het klimaat in Nederland verandert echt en dat merk je vooral in het
opschuiven van de seizoenen!
Al sinds een paar jaar is het voorjaar veel te droog en de zomer veel te
nat. Ook nu is de grond van het
hoger gelegen deel van de wijngaard alweer kurkdroog en ik vrees dat ik
vanaf volgende week
 moet gaan sproeien. Mag je bidden voor regen terwijl een ander bid om
mooi droog weer?

Toegevoegd op 5 maart 2012

Wandelen door de wijngaard

Maart is een mooie maand voor de wijngaard. De winter wordt afgeschud en alles maakt zich klaar voor de komende lente en de groeiexplosie.

Ik wandelde zondagmiddag 4 Maart even tussen de kale ranken door en zag hier en daar al knoppen die op openbarsten stonden. Ik weet zeker dat ze nauwelijks kunnen wachten!

In die zin leer ik als ( hobby ) wijgaardenier veel van de natuur. Zelf heb ik in mijn persoonlijkheid een deel dat alles snel wil doen. Wel goed, maar ook snel. Wat dat betreft leert de wijngaard me af en toe een harde les! Sneller willen dan de natuur aankan betekent dat je grote fouten maakt. In mijn wijngaardgeval bijvoorbeeld dat de kans groot is dat druiven te snel geplukt worden en dat er dus geen suikers genoeg in zitten. Op het oog lijken de druiven eind september vaak al klaar voor de oogst en de verwerking tot wijn, maar juist die laatste 2 weken tot ergens begin of midden oktober zijn belangrijk voor de suikers in de wijn.

Het kostte me zoveel moeite om de druiven te laten hangen tot ze geschikt waren om te oogsten! Maar het resultaat van mijn geduld ligt nu overigens in de kelder te rijpen en belooft een heerlijke wijn te worden.

Waar ik nog steeds aan moet wennen is de rigoureuze snoei van de ranken in de winter. Eigenlijk moet je de ranken helemaal terugsnoeien tot de basis. Ik zal je alle vaktermen onthouden, maar dat kostte me pijn en moeite om te doen omdat ik dacht dat ik de ranken helemaal dood zou snoeien.

Maar…. Als ik het niet had gedaan was het resultaat veel dood hout geweest en wildgroei. In die zin is dat bijbelgedeelte over de ware wijnstok in johannes 15 opnieuw voor mij gaan leven.

Groei betekent nooit ongecontroleerd groeien maar juist andersom!

“ Groeien is snoeien! “

Al wandelend leer je wat dat betreft de leukste en leerzame lessen!

Nieuwe Wijnstokken

Eind volgende maand worden de nieuwe druivensokken die ik heb besteld geleverd! En opnieuw, ik kan bijna niet wachten! De palen, waarlangs ze omhoog moeten groeien, heb ik al in de grond gezet. De komende weken ga ik de draden
aanspannen.

Waar ik vooral benieuwd naar ben is het veldje Cabernet Blanc dat ik ga aanleggen. Dit is weer een nieuw ras die hele fruitige wijnen met bijvoorbeel een appel-achtige smaak moet geven, een beetje als de Cabernet Sauvignon zeg maar. Deze druif is tegenwoordig heel populair en heeft zelfs de Chardonnay  van zijn troon gestoten.

Ik begin met een bescheiden aantal, maar als ze goed groeien wil ik er volgend jaar een stuk of 60 van aanplanten.

Ook breidt ik mijn perceel rode wijnstokken uit. Dat worden er in Mei 50! Daar kan ik zo’n 100 a 120 flessen mooie wijn van maken die ik bottel in flessen van
0,5 liter.

Al met al moet de wijngaard binnen een jaar of 2 a 3 ongeveer 500 flessen wijn produceren! Het is een aantal dat ik gewoon in mijn eentje kan doen, alhoewel ik tijdens de pluk misschien wat hulp nodig heb!

Laatste nieuws!

Op dit ogenblik is een ontwerper bezig een mooi etiket te maken!
Ik hoop dat deze begin April gedrukt zijn, dan kunnen de flessen in de kelder
hun etiket ontvangen en verkocht worden.

Ook heb ik een zogenaamde “ druivenkneuzer “ besteld. Het tijdperk van de stamper en bijna alles met de hand doen is voorbij. Dit jaar verwacht ik dat de wijngaard 1000 tot 1500 trosjes oplevert en de trossen met de hand ontstelen behoort tot de verleden tijd!

In het najaar komt er nog een houten rijpingsvat van 30 liter en dan heb ik de belangrijkste investeringen voor dit jaar gedaan!